Favrholm idrætsskov
Favrholm idrætsskov
Kategori: Helhedsplan
Bygherre: Hillerød Kommune og Propreco A/S
Beliggenhed: Favrholm Stadionkvarter; Hillerød
Bruttoareal: Omkring 95 ha
År: 2023
Status: Udarbejdet rammeaftale
Team: Holscher Nordberg Architecture and Planning, Kragh&Berglund, Nordic Office of Architecture, Urban Creators og Kristian Raun Thomsen
Favrholm Stadionkvarters placering mellem Hillerød by og de åbne marker, og mellem eksisterende skovstykker og moser, skaber en enestående ramme for udviklingen af et nyt og bæredygtigt byområde. Koblingen af dette smukt bakkede kulturlandskab af marker, vandhuller, skov og levende hegn, og et moderne sportsanlæg og stadion kan umiddelbart virke kontrastfyldt. Men det er netop i denne kobling, at vi ser et stort potentiale for at skabe en helt særlig generator for byudviklingen.
Med helhedsplanen Favrholm Idrætsskov introduceres ’skoven’ som et strategisk og tematisk byudviklingsværktøj. Skoven er et universelt sted, som alle har et forhold til. Den danner rum og sted, den skaber lokalklima og mikroklima og den både omkranser og inviterer. Områdets masterplan placerer boldbanerne i helheden – og det skrånende terræn er bearbejdet i samspil med at etablere plane boldbaner i jordbalance.
Skovens rum og steder er lysningerne, pladserne, aktiviteterne og nedslagene i Favrholm Idrætsskov. Områdets skove, bygninger og lysninger, er groet sammen til ét, der leger mellem inde og ude – mellem søjlerne og træerne. Stadion er som en lysning. Akademibygningen er hal til sport og aktivitet, men også en bakke og udkigspunkt.
Stadionbygningens arkitektur er enkel, men ekspressiv og består konceptuelt af tre hovedkomponenter: En skov af spinkle søjler, et let tag og en “vase” med tribuner til tilskuere.
Et modulært grid af spinkle søjler er bygningens tektoniske hovedkomponent, som bærer både tag og tribuner. Søjlerne står som slanke, høje stammer i en skov og skaber rum både på indersiden og ydersiden af bygningens klimaskærm, samtidig med at de binder stadionets arkitektur sammen med projektets større fortælling om ’Idrætsskoven’. Stadionets tag udføres som en gitterdragerkonstruktion, der gøres så spinkel som muligt i enderne for at give et let og luftigt udtryk. Størstedelen af den store tagflade udnyttes til solceller, mens undersiden af taget – både indenfor og udenfor – beklædes med trælister for at give en varm, nordisk fremtræden. Stadionets facader udføres i glas for at skabe den størst mulige transparens og kommunikere bygningens mange funktioner ud til omverdenen. Et tagudhæng beskytter facaden og skaber en overdækket kantzone hele vejen rundt om stadion. De store glaspartier sikres yderligere mod overophedning af et lag af hvide, mekaniske markiser, som drives med energi fra solcelleanlægget på taget. Markiserne kan om aftenen ligeledes bruges som lærreder, hvorpå belysning og interaktivt design kan transformere stadionets udtryk og iscenesætte store fodboldkampe og andre begivenheder.
For at skabe størst mulig synergi med Strædet, Match Pitch og resten af Akademiets baneanlæg samles stadionets primære bifunktioner i den solvarme del på den vestlige langside, som vi kalder ’Klubhuset’. Her finder man i stueplan et afsnit til administration, sikkerhedskontor, foyer og reception, medieområde, stadionrestaurant, sportsbutik, samt varelevering og separate indgange til henholdsvis administration, medier og spillere.
I stadionets sydvestlige del ud mod Stadionpladsen samles en række fleksible rumligheder i det vi kalder ’Fælleshuset’. I fælleshuset kan der eksempelvis etableres legestue, værksteder og andre funktioner til kvarterets beboere, med direkte indgang udefra, så de kan benyttes af fritidsbrugere uanset om der spilles kamp på Stadion eller ej.
Akademibygningens arkitektur er enkel og består konceptuelt af to hoved-komponenter: et centralt skrånende volumen, som indeholder den indendørs fodboldbane i terræn og et volumen rundt om, der indeholder hovedindgang, café og træningscenter.
En facade bestående af vertikale elementer i træ står som høje stammer i en skov og binder Akademibygningen arkitektonisk sammen med resten af Favrholm Idrætsskov. Mellem de vertikale elementer løber en modulært opbygget facade, der er tredelt for at nedskalere de store facader og samtidig kan variere i åbenhed afhængigt af hvilket verdenshjørne facaden vender mod.
Favrholm Idrætsskov kan give et stort bidrag til DGNB-certificering på guld-niveau af hele bydelen Favrholm med dens grønne hovedgreb. Der sigtes efter at ramme et nulregnskab i forhold til jordbalancen i projektet. Muld placeres mod nord og i mellemrummene, og terrasser placeres i de optimale højder.
De eksisterende kunstige vandstrukturer (mark med dræn) omformes til naturlige vandstrukturer i terræn, afbrudt af bygninger i terræn mv. Overfladevandet benyttes samtidigt til rekreativitet og biodiversitetstiltag. De eksisterende vandhuller udvides og styrkes i deres naturtype. Der arbejdes med en biodiversitetsstrategi som styrker den samlede mangfoldighed i området med udgangspunkt i de nordsjællandske skovnaturtyper.
Der plantes hjemmehørende arter med undtagelse af beplantning i forstbotanisk have. Biodiversitet sikres gennem driftsplanerne udarbejdet med brugerne. I øvrigt arbejdes der med at etablere forskellige jordbundstyper i mindre områder eksempelvis med at genbruge stabilgrus fra byggepladsen til overfladejord.
I projektet arbejdes der med genbrugte materialer såvel som nye materialer som har en lang levetid - primært i træ og CLT.
Sammen med det øvrige team har Holscher Nordberg ydet rådgivning på en af tre rammeaftaler om videreudvikling af Stadionkvarteret.